Aunet Gård
meny.png
Forige side Gårdshagen Skriv i gjesteboken Her er vi.. Tilbake til den første siden..
Om Aunet Gård
Kontakt oss
Hva er gjordt i det siste
Velg hytte Fiske mulighetene Bilde og Video galleri Velg hytte Pris oversikt
 
Instagram
Gårdshagen
Tekst av Janne Aune Sagvik


Janne bak Bondepion og Iris
Oversikt mot pergola og dam

Stauder og busker

Hagen som fulgte med når vi tok over gården i 1984, besto mest av nyttevekster som bær og grønsakshage. Min farmor var en ivrig ”hager” og hadde tatt vare på gamle stauder og busker. Blant annet hadde hun tatt med seg ei rot av rød bondepion fra heimplassen Heimsnes, en gård lengre ute i Follafjorden. Denne rota er nå over 70 år gammel (år 1934), og har blitt delt med flere, slik at de også har fått gleden av denne flotte planten.
Det fulgte med flere gamle stauder og busker, som har stått i mange år. Blant disse en rosa og en hvit pion, men jeg er usikker på sortsnavn på disse.


Rosa Pion
Rød Pion

Med årene som hageeier ble inntressen for hagestell større. Jeg ble medlem i Folla hagelag (nå Hageselskapet Folla hagelag), fra 1993. Der hadde de en temakveld om dyrking og bruk av urter. Slik ble en ny interesse født! Startet da med forsøk på dyrking av økologiske urter, som jeg drev med i noen år. Men lønnsomheten var for dårlig til at det var verdt å drive med, så nå dyrker jeg bare til eget bruk. Urte hagen i dag består av forskjellige sorter ettårige og flerårige urter.

(Mer om urtehagen og sortene vil komme på egen side.)I 1996 fikk vi overta en stor flott Fuksia Beacon av Haldis Fornes. Den var da mellom 10-15år og er i full blomst hver sommer. Denne planten ble starten på fuksiasamlingen min, som i dag består av ca. 50 ulike sorter. På grunn av for liten overvintringsplass, har jeg måttet begrense antall fuksiaplanter, men har fortsatt noen på ønskelista.
Pelargonium og Georginer er også kjære planter, som skal ha plass inne om vinteren.

I mai 1996 sto drivhuset ferdig, og jeg kunne nå så ettårig og flerårige planter. Var med i ei staude gruppe noen år, der bytta vi planter og fikk på denne måten flere nye stauder til en rimelig penge. Samlemanien var ett faktum!

Nye ideer oppstod og bed måtte planlegges, busker og trær trengte plass. Med god hjelp ble det kjørt hjem stein, tømmer, jord og sand, slik at nye bed kunne bli forma. Ny innkjøpte planter fikk plass sammen med gamle stauder. Av en snill tante fikk jeg en stor flott Engletrompet, den blir klipt noe ned hver vår, men vokser godt og er ett fint blikkfang.Bilde av engletrompet – Sommeren 2006 ble den godt over to meter høy


Etter hvert som nye ideer og prosjekter blir til, vil de bli lagt ut på denne siden. Siste prosjekt er nå dam i hagen. Har laget to dammer med bekkefall, hagen begynner nå å få den forma som har vært planlagt lenge..

(Bilder og beskrivelse av prosjektene kommer senere.)


 
 
 
Kontakt oss:     E-post: sagvik@aunet.no  -  Mob: 916 68 752 / 414 77 200